06 مرداد 1403
RSSFacebookTwitterLinkedinDiggYahooDelicious

تمایل جدی دولت به واگذاری مدیریت در خودروسازان/دو اقدام مهم صنعت برای صرفه جویی در مصرف برق

عباس علی آبادی، وزیر صمت در دویست و شصت و چهارمین جلسه شورای عالی بورس از تمایل جدی دولت به واگذاری مدیریت در خودروسازان خبر داد.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از  پایگاه خبری بازار سرمایه ایران(سنا)، دویست و شصت و چهارمین جلسه شورای عالی بورس روز گذشته با حضور احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد، عباس علی آبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، محمدرضا فرزین، رییس بانک مرکزی و سایر اعضای این شورا تشکیل شد.

افزایش ظرفیت جدید تولید برق

در این جلسه عباس علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته برای افزایش تولید میزان برق گفت: ظرفیت جدید برق کشور به ۲۱۴۴ مگاوات افزایش پیدا کرده که از این میزان ۱۱۴۴ مگاوات آن را بخش صنعت تامین کرده است.

اقدامات بخش صنعت برای صرفه جویی در مصرف برق

وی با اشاره به پیشنهادهای مطرح شده درباره اقدامات بخش صنعت برای صرفه‌جویی در مصرف برق بیان کرد: بخش صنعت، می‌تواند برق حاصل از صرفه‌جویی بخش خانگی را از مردم به قیمت برق صنعتی خریداری کند تا به عنوان یکی از مشوق‌های صرفه جویی در مصرف برق مورد نظر قرار بگیرد.

علی آبادی افزود: از سوی دیگر تلاش شده تعداد زیادی از موتورهای کولرهای خانگی جایگزین موتورهای جدید شود که در صورت تحقق آن می توان شاهد صرفه جویی حدود ۳۰ درصدی برق در بخش خانگی بود.

وی، همچنین درباره ظرفیت تولید خودرو در کشور نیز تصریح کرد: با توجه به محدودیت‌های ارزی موجود در بخش خودرو، ضمن تلاش برای تشدید کنترل‌ها دراین بخش، سیستم نظارتی پیش اظهاری نیز مستقر شده که براین اساس، شرکت های خودرو ساز برای دریافت ارز مورد نیاز باید برنامه‌های خود را مشخصا به وزارت صمت ارسال کنند.

علی آبادی با تاکید بر این که این اقدام باعث کاهش تولید در دوره ای نسبت به دوره مشابه سال گذشته شد تا شرکت ها بتوانند خودشان را با این موضوع تطبیق دهند ، گفت: امید می‌رود در ماه‌های تیر و مرداد توان تولید افزایش یابد و تا پایان سال با رشد تولید، از یک میلیون و سیصد و سی و پنج خودرو به یک میلیون هفتصد هزار خودرو دست یابیم.

وی در پایان تصریح کرد: وزارت صمت همچنین تمایل دارد صندلی‌های مدیریت دولت در خودروسازی‌ها را با رعایت صرفه و صلاح دولت و شرکت ها واگذار کند.

 

یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با بورس و بانک تاکید کرد؛ کاهش پایه پولی دستاورد مدیریت منابع بانکی

علی اکبر نیکواقبال گفت: با توجه به اینکه در سال‌های مهمترین عامل موثر در رشد پایه پولی سیستم نابسامان بانکی بود، گفت: کاهش پایه پولی دستاورد مدیریت منابع بانکی است که در یک سال گذشته از طریق فشار بانک مرکزی برای اصلاح ناترازی محقق شده است.

به گزارش بورس و بانک، طبق گزارش بانک مرکزی ایران نرخ رشد پایه پولی کاهش یافته است. این موضوع تحت تاثیر مدیریت منابع بانک ها، بازنگری و تعدیل صورت وضعیت دارایی‌ها و بدهی‌های ارزی است. این تعدیلات منجر به کاهش نیم واحد درصدی رشد نقطه به نقطه پایه پولی در اسفندماه 1402 شد. نرخ رشد پایه پولی از 28.1 درصد به 27.6 درصد کاهش یافته است.
تا چند سال پیش دولت برای پوشش کسری بودجه خود یا سراغ بانک‌مرکزی و چاپ پول می‌رفت. یا با دور زدن بانک‌مرکزی هزینه‌های خود را به بانک‌ها تحمیل می‌کرد. هر دو گزینه نتیجه‌ای جز رشد پایه‌پولی، فشار به منابع بانکی و در نهایت دامن زدن به تورم نداشت. چاپ اوراق و تامین هزینه‌ها پروژه‌های عمرانی گزینه‌ای است که برخی کارشناسان آن را توصیه می‌کنند. اما موفقیت این گزینه در مدیریت هزینه ها بدون رشد پایه پولی ورود منابع آن به پروژه‌های عمرانی است. در واقع باید توجه کرد که اوراق هزینه‌کردن از آینده است و باید در پروژه‌های بکار گرفته شود که در آینده بتوان از منابع درآمدی آن در تسویه اوراق استفاده کرد.
یک اقتصاددان با تاکید بر اهمیت سیاست های بانک مرکزی بر نظام پولی کشور گفت: وقتی دولت با کسری بودجه مواجه می‌شود سراغ بانک مرکزی می رود، یا اینکه از نظام بانکی استقراض می کرد. بانک‌ها نیز با رشد پایه پولی کسری خود را جبران می کردند. بانک مرکزی با سیاست‌گذاری مستقل مقابل ادامه روند گذشته ایستاد.  
علی اکبر نیکواقبال گفت: با توجه به اینکه در سال‌های مهمترین عامل موثر در رشد پایه پولی سیستم نابسامان بانکی بود، گفت: کاهش پایه پولی دستاورد مدیریت منابع بانکی است که در یک سال گذشته از طریق فشار بانک مرکزی برای اصلاح ناترازی محقق شده است.
او افزود: این موضوع به دلیل اینکه روی کنترل تورم نیز موثر است می تواند به پیش‌بینی پذیر شدن اقتصاد و رونق تولید کمک کند. همچنین با مهار تورم عملا قدرت خرید مردم حفظ می شود. در ادامه با افزایش حقوق و دستمزد بیش از تورم می توان این عدم تناسب حقوق و تورم را جبران کرد.

همچنین یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در آمار پایه پولی، تغییر نرخ تسعیر ارز است. خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی 430.9 درصد رشد داشته است. یعنی 174.3 واحد درصد در رشد پایه پولی نقش داشته است. این تغییر عمدتاً به دلیل تغییر نرخ تسعیر ارز بوده است. پیش از افزایش نرخ تسعیر، خالص ذخایر خارجی بانک مرکزی کاهش یافته بود. در واقع اثر منفی 10.4 درصدی بر نرخ رشد نقطه به نقطه پایه پولی داشت.
افزایش دارایی های خارجی ایران در سال 1402، روند افزایشی شده و این متغیر با رشد 430.9 درصدی روبرو شده است. با این حال، رشد پایه پولی همچنان کاهش یافته است.
مطالبات بانک مرکزی از بانک‌ها سهمی معادل 44.5 واحد درصد در رشد پایه پولی نقش داشته است. قبلا به دلیل افزایش اضافه برداشت بانک‌ها از منابع بانک مرکزی است.
خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی  سهمی معادل 7.9 واحد درصد در رشد پایه پولی موثر است. بخشی از افزایش ناشی از رقم اسناد پرداختنی به تعهد دولت و سهام دولت در صندوق بین‌المللی پول بوده است.
همچنین اجرای سیاست‌های پولی موفق بانک مرکزی طی سال گذشته و تداوم آن در سال جاری نرخ رشد نقدینگی از ۳۳.۱ درصد در فروردین سال گذشته به ۲۴.۳ درصد در اسفندماه گذشته کاهش یافت و این شاخص مهم با ۷.۶ درصد کاهش نسبت به فروردین سال گذشته به ۲۵.۶ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۳ رسید.

معارفه زیرمجموعه ایران‌خودرو برگزار شد؛ سلیم در یک قدمی عرضه اولیه سهام در فرابورس ایران

معصومه صالحی

نشست خبری ویژه معرفی شرکت سرمایه‌گذاری سلیم در فرابورس ایران با حضور مدیران این مجموعه و خبرنگاران بازار سرمایه برگزار شد.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از مدیریت ارتباطات فرابورس ایران، در ابتدای این نشست، نماینده مدیرعامل ایران‌خودرو سیاست گروه صنعتی ایران‌خودرو را ورود شرکت‌های زیرمجموعه به بازار سرمایه دانست و گفت: حدود 67 شرکت غیربورسی در زیرمجموعه ایران‌خودرو وجود دارد که هدف ما عرضه اولیه سهام آن‌هاست.

امیر چراغعلی در خصوص شرکت سرمایه‌گذاری سلیم نیز گفت: در مجموعه سلیم جنس سهامداری دلیل جدی برای عرضه اولیه سهام بود؛ نکته دوم نیز اهمیت جایگاه سلیم در شرکت‌های حاضر در پرتفوی است.

به گفته وی شرکت‌های این مجموعه در زنجیره ارزش گروه صنعتی ایران‌خودرو اهمیت بالایی دارند که توجه به سرمایه‌گذاری سلیم را دوچندان می‌کنند.

وی به فضای کسب‌وکار در صنعت خودرو اشاره کرد و افزود: فضای کسب‌وکار صنعت خودرو در این 10 سال، شرایط خوبی نداشته است اما با مدیریت خوب و حمایت‌های ایران‌خودرو، این مجموعه ضمن سودآوری و افزایش ثروت، پروژه‌های خوبی در بحث داخلی‌سازی برخی محصولات انجام داده است.

سه حوزه فعالیت سلیم

نماینده مدیرعامل ایران‌خودرو در ادامه با اشاره به اینکه شرکت سرمایه‌گذاری سلیم سه حوزه اصلی در زمینه فعالیت‌های خود دارد، افزود: این حوزه‌ها شامل شرکت‌داری، سرمایه‌گذاری در سهام و سرمایه‌گذاری در سایر دارایی‌های مالی است.

چراغعلی با تاکید بر اینکه سهامدار عمده این شرکت، مجموعه ایران‌خودرو دیزل است، گفت: مقایسه شرکت سلیم با سایر شرکت‌های گروه ایران‌خودرو به لحاظ سودآوری نشانگر آن است که این شرکت از بالاترین سود برخوردار بوده و بازدهی بالایی داشته است.

تاریخچه سلیم

در ادامه مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سلیم در نشست خبری ویژه معرفی ظرفیت‌های این شرکت بیان کرد: سلیم در سال 1383 تأسیس و در سال 1398 به عنوان نهاد مالی نزد سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت شد. سال 1402 نیز شاهد پذیرش و درج نماد معاملاتی این شرکت در بازار فرابورس بودیم.

عرفان معماریان افزود: دو شرکت زیرمجموعه گروه هلدینگ اصلی سلیم در فرابورس پذیرش و درج شده که یکی از این شرکت‌ها یعنی گوهر فام با نماد شفام در فروردین‌ماه جاری عرضه اولیه شد.

وی ادامه داد: دومین شرکتی که عرضه خواهد شد نیز سرمایه‌گذاری سلیم است که حوزه فعالیت آن سرمایه‌گذاری در سهام و ساخت قطعات خودرو است.

به گفته عرفانیان بر اساس بهای تمام شده در پایان سال مالی 1402، ارزش شرکت سرمایه‌گذاری سلیم رقم 2450 میلیارد تومان بوده است. همچنین ارزش بازار بر اساس قیمت روز بازگشایی حدود 3500 میلیارد تومان است.

نگاهی به صورت‌های مالی

مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سلیم در ادامه در خصوص وضعیت مالی این شرکت، گفت: بازدهی و عملکرد سلیم نشان می‌دهد سود هر سهم این مجموعه سال گذشته 257 تومان بوده است.

معماریان، شرکت‌های تابعه این مجموعه را ایمن خودرو شرق، گوهر فام، ترنیان سهم و قند ثابت خراسان معرفی کرد و افزود: کل سهام شرکت‌های ایمن خودرو شرق و ترنیان در اختیار سرمایه‌گذاری سلیم بوده و 75 درصد از سهام شرکت گوهر فام و 20 درصد از سهام شرکت قند ثابت خراسان متعلق به سلیم است.

استراتژی و برنامه‌های آتی شرکت

به گفته مدیرعامل سلیم، برنامه‌های آتی این شرکت شامل بهینه‌سازی پرتفوی بورسی، پذیرش شرکت‌های غیر بورسی در فرابورس، انجام اصلاحات ساختاری در شرکت‌های تابعه از طریق افزایش سرمایه و انجام افزایش سرمایه از محل سود انباشته است.

در بخش دیگری از نشست خبری شرکت سرمایه‌گذاری سلیم، میثم بلگوریان نماینده ارزش‌گذار صندوق سرمایه‌گذاری اختصاصی بازارگردانی امید لوتوس پارسیان، جزییات ارزش‌گذاری سرمایه‌گذاری سلیم را تشریح کرد و گفت: ترکیب پرتفوی این مجموعه به تفکیک صنایع مختلف نشان می‌دهد که 43 درصد از پرتفوی آن متعلق به صنعت خودرو، 28 درصد محصولات شیمیایی، 15 درصد سرمایه‌گذاری‌ها، 12 درصد قند و شکر و 2 درصد سایر صنایع است.

قیمت ارزش‌گذاری هر سهم

وی با اشاره به اینکه گزارش ارزش‌گذاری، مربوط به 26 اردیبهشت‌ماه سال جاری و یک روز پس از عرضه اولیه گوهر فام است، گفت: بر اساس آن ارزش روز پرتفوی شرکت حدود 2620 میلیارد تومان است.

وی با تاکید بر اینکه در جریان ارزش‌گذاری سلیم، ارزش‌گذاری دو شرکت ایمن خودرو و ترنیان سهم نیز انجام شده است، افزود: روش‌های ارزش‌گذاری سهام این مجموعه با مدل جریانات نقدی آزاد حقوق صاحبان سهام، مدل تنزیل سود تقسیمی و مدل نسبی با استفاده از نسبت پی بر ای انجام شده است.

به گفته وی ارزش پرتفوی غیر بورسی سلیم 2550 میلیارد تومان است و نهایتا ارزش خالص دارایی‌های سلیم 4990 میلیارد تومان برآورد شده که به ازای هر سهم 1596 تومان برآورد شده است.

وی در پایان تصریح کرد: در نهایت ارزش کل سهام شرکت سرمایه‌گذاری سلیم 3 هزار و 490 میلیارد تومان و ارزش هر سهم آن 1117 تومان برآورد شده است.


 

۶ اقدام ماندگار حوزه فناوری اطلاعات وزارت علوم

دکتر محمدهادی زاهدی مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در طول کمتر از 30 ماه اقدامات ماندگاری در حوزه فناوری اطلاعات وزارت علوم رقم خورده است از ارتقا 17 پله ای پایش توسعه دولت الکترونیکی فناوری وزارت علوم و کسب جایگاه دوم و استقرار پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی به عنوان دو دستاورد مهم در حوزه هوشمندسازی نام برد.

به گزارش بورس و بانک و به نقل ازروابط عمومی وزارت علوم، محمد هادی زاهدی امروز در دومین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات و مراکز آپا که در دانشگاه الزهرا برگزار شد، گفت: در طول کمتر از 30 ماه از قبول مسئولیت در وزارت علوم، سعی شد تا با تمرکز بر موضوعات هوشمندسازی و تحول دیجیتال در آموزش عالی، گام‌های موثری برداریم.

مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم با اشاره به پروژه‌های اجرایی وزارت علوم در این حوزه گفت: طراحی و پیاده‌سازی و استقرار سامانه پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی در راستای انجام تکالیف قانونی یکی از این پروژه‌ها است. این پنجره واحد یکپارچه‌سازی و تجمیع اطلاعات حوزه‌های وزارت علوم است.

مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم گفت: پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی مهم‌ترین پروژه بود که در یک سال و نیم گذشته استمرار یافت و تاکنون ۲۶۶ دانشگاه، پژوهشگاه، پارک و مؤسسه آموزشی عالی و در کنار آن ۵۱۵ سامانه به این پنجره واحد متصل شده‌اند.

زاهدی خاطر نشان کرد: در گام بعدی، مؤسسات غیردولتی و غیر انتفاعی باید به پنجره خدمات هوشمند متصل می‌شدند که در حال حاضر بیشتر آنها این امر را محقق کرده‌اند و تاکنون بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، حداقل یکبار در این سامانه، ثبت اطلاعات کرده‌اند و ۵۸ میلیون بار خدمت مراجعه کنندگان به این پنجره واحد ارائه داده شده است.

مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم ادامه داد: پروژه پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی به عنوان ۵ پروژه برتر در رویداد جهانی جامعه اطلاعاتی انتخاب شده است که جای افتخار دارد. در این رویداد ۲۰ کشور پروژه‌های خود را معرفی کرده بودند و این پروژه جزء ۵ طرح اول بوده است.

زاهدی گفت: یکی از مشکلات ما در نظام تصمیم‌گیری، نبود داده‌های به‌روز است و این می‌تواند ما را با چالش جدی مواجهه کند. لذا موضوع طراحی، پیاده سازی و استقرار پایگاه اطلاعات پایه اطلاعات آموزش عالی کشور از دیگر پروژه های در دست اجرا در این اداره کل است.

وی دیگر پژوه در دست طراحی در این اداره کل را سکوی هوشمند خدمات آموزش عالی کشور اعلام داشت و اظهار داشت: در سال 1402 دولت 23 پروژه پیشران حوزه دولت هوشمند را تعریف و برای اجرای هر کدام متولیانی را تعیین نمود؛ از جمله پروژه ملی سکوی هوشمند خدمات آموزش عالی کشور. وی ادامه داد: باید سکوی هوشمندی ایجاد شود که هر ذینفع حوزه آموزش عالی هر خدمتی که می‌خواهد به صورت خودکار دریافت کند و لازم نباشد تا فرد به دنبال آن برود، مثلا فارغ‌التحصیل لازم نیست برای دریافت مدرک خود به تمام بخش‌های دانشگاه مراجعه کند، بلکه می‌تواند با انجام یک فرایند زودتر به هدف خود دست یابد و این فرایند را با طراحی معماری سکوی خدمات هوشمند تسهیل کردیم. به گفته وی، این پروژه مستمر است و پیاده‌سازی آن حداقل ۳ سال زمان نیاز دارد.

زاهدی ادامه داد: در دی ۱۴۰۰ مسئولیت این حوزه به من واگذار شد و هر ساله وزارت ارتباطات به صورت الکترونیکی نهادهای ذی ربط را نظارت می‌کند، طی دو سال گذشته رتبه ستاد وزارت علوم و تمام سازمان‌های تابع آن در حوزه فناوری اطلاعات در پایش توسعه دولت الکترونیکی از جایگاه نوزدهم به جایگاه دوم رسیده است، در صورتی که سال قبل نیز این جایگاه 13 پله ارتقا داشته است و این موفقیت مرهون ارتباطات و تعامل بین ستاد و صف وزارت علوم است.

وی بیان کرد: در ابتدای دولت با تاکید شخص وزیر محترم علوم، طراحی و پیاده‌سازی سامانه شفافیت در مکاتبات اداری وزارت عتف را در دستور کار قرار دادیم و با بررسی بیش از 30 سند ملی  بین المللی و بیش از 100 ساعت کار پژوهشی یک مدل جامعی از شفافیت در حوزه آموزش عالی طراحی نمودیم و برای شروع گام اول شفافیت را در سامانه مکاتبات اداری پیاده سازی نمودیم. وی تعاون و تعامل فراگیر را دو مفهومی اعلام داشت که در این طراحی بر آن تاکید شد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در ۳ سال گذشته بیشترین و سخت‌ترین حملات سایبری را در زیر ساخت‌های کشور و از جمله سامانه ها و شبکه های وزارت علوم و دانشگاه‌ها داشتیم، به گونه‌ای که جریانات خارج از کشور در مهر سال قبل تلاش داشتند با یک سری حملات سایبری زمینه ایجاد اختلال در برگزاری کلاس‌ها و نظام آموزش عالی کشور ایجاد کنند که در این زمینه ناکام ماندند.

وی با اشاره به برگزاری این همایش، گفت: در این نشست مدیران و کارشناسانی از ۱۸۰ دانشگاه، پژوهشگاه و پارک علم و فناوری حضور دارند و در قالب برگزاری نشست های تخصصی موضوعات مهمی از جمله هوشمندسازی و تحول دیجیتال در آموزش عالی و امنیت سایبری به بحث و گفتگو گذاشته خواهد شد.

دکتر محمدهادی زاهدی مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه در طول کمتر از 30 ماه اقدامات ماندگاری در حوزه فناوری اطلاعات وزارت علوم رقم خورده است از ارتقا 17 پله ای پایش توسعه دولت الکترونیکی فناوری وزارت علوم و کسب جایگاه دوم و استقرار پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی به عنوان دو دستاورد مهم در حوزه هوشمندسازی نام برد.

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، محمد هادی زاهدی امروز در دومین همایش ملی مدیران فناوری اطلاعات و مراکز آپا که در دانشگاه الزهرا برگزار شد، گفت: در طول کمتر از 30 ماه از قبول مسئولیت در وزارت علوم، سعی شد تا با تمرکز بر موضوعات هوشمندسازی و تحول دیجیتال در آموزش عالی، گام‌های موثری برداریم.

مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم با اشاره به پروژه‌های اجرایی وزارت علوم در این حوزه گفت: طراحی و پیاده‌سازی و استقرار سامانه پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی در راستای انجام تکالیف قانونی یکی از این پروژه‌ها است. این پنجره واحد یکپارچه‌سازی و تجمیع اطلاعات حوزه‌های وزارت علوم است.

مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم گفت: پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی مهم‌ترین پروژه بود که در یک سال و نیم گذشته استمرار یافت و تاکنون ۲۶۶ دانشگاه، پژوهشگاه، پارک و مؤسسه آموزشی عالی و در کنار آن ۵۱۵ سامانه به این پنجره واحد متصل شده‌اند.

زاهدی خاطر نشان کرد: در گام بعدی، مؤسسات غیردولتی و غیر انتفاعی باید به پنجره خدمات هوشمند متصل می‌شدند که در حال حاضر بیشتر آنها این امر را محقق کرده‌اند و تاکنون بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر، حداقل یکبار در این سامانه، ثبت اطلاعات کرده‌اند و ۵۸ میلیون بار خدمت مراجعه کنندگان به این پنجره واحد ارائه داده شده است.

مدیر کل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم ادامه داد: پروژه پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی به عنوان ۵ پروژه برتر در رویداد جهانی جامعه اطلاعاتی انتخاب شده است که جای افتخار دارد. در این رویداد ۲۰ کشور پروژه‌های خود را معرفی کرده بودند و این پروژه جزء ۵ طرح اول بوده است.

زاهدی گفت: یکی از مشکلات ما در نظام تصمیم‌گیری، نبود داده‌های به‌روز است و این می‌تواند ما را با چالش جدی مواجهه کند. لذا موضوع طراحی، پیاده سازی و استقرار پایگاه اطلاعات پایه اطلاعات آموزش عالی کشور از دیگر پروژه های در دست اجرا در این اداره کل است.

وی دیگر پژوه در دست طراحی در این اداره کل را سکوی هوشمند خدمات آموزش عالی کشور اعلام داشت و اظهار داشت: در سال 1402 دولت 23 پروژه پیشران حوزه دولت هوشمند را تعریف و برای اجرای هر کدام متولیانی را تعیین نمود؛ از جمله پروژه ملی سکوی هوشمند خدمات آموزش عالی کشور. وی ادامه داد: باید سکوی هوشمندی ایجاد شود که هر ذینفع حوزه آموزش عالی هر خدمتی که می‌خواهد به صورت خودکار دریافت کند و لازم نباشد تا فرد به دنبال آن برود، مثلا فارغ‌التحصیل لازم نیست برای دریافت مدرک خود به تمام بخش‌های دانشگاه مراجعه کند، بلکه می‌تواند با انجام یک فرایند زودتر به هدف خود دست یابد و این فرایند را با طراحی معماری سکوی خدمات هوشمند تسهیل کردیم. به گفته وی، این پروژه مستمر است و پیاده‌سازی آن حداقل ۳ سال زمان نیاز دارد.

زاهدی ادامه داد: در دی ۱۴۰۰ مسئولیت این حوزه به من واگذار شد و هر ساله وزارت ارتباطات به صورت الکترونیکی نهادهای ذی ربط را نظارت می‌کند، طی دو سال گذشته رتبه ستاد وزارت علوم و تمام سازمان‌های تابع آن در حوزه فناوری اطلاعات در پایش توسعه دولت الکترونیکی از جایگاه نوزدهم به جایگاه دوم رسیده است، در صورتی که سال قبل نیز این جایگاه 13 پله ارتقا داشته است و این موفقیت مرهون ارتباطات و تعامل بین ستاد و صف وزارت علوم است.

وی بیان کرد: در ابتدای دولت با تاکید شخص وزیر محترم علوم، طراحی و پیاده‌سازی سامانه شفافیت در مکاتبات اداری وزارت عتف را در دستور کار قرار دادیم و با بررسی بیش از 30 سند ملی  بین المللی و بیش از 100 ساعت کار پژوهشی یک مدل جامعی از شفافیت در حوزه آموزش عالی طراحی نمودیم و برای شروع گام اول شفافیت را در سامانه مکاتبات اداری پیاده سازی نمودیم. وی تعاون و تعامل فراگیر را دو مفهومی اعلام داشت که در این طراحی بر آن تاکید شد.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در ۳ سال گذشته بیشترین و سخت‌ترین حملات سایبری را در زیر ساخت‌های کشور و از جمله سامانه ها و شبکه های وزارت علوم و دانشگاه‌ها داشتیم، به گونه‌ای که جریانات خارج از کشور در مهر سال قبل تلاش داشتند با یک سری حملات سایبری زمینه ایجاد اختلال در برگزاری کلاس‌ها و نظام آموزش عالی کشور ایجاد کنند که در این زمینه ناکام ماندند.

وی با اشاره به برگزاری این همایش، گفت: در این نشست مدیران و کارشناسانی از ۱۸۰ دانشگاه، پژوهشگاه و پارک علم و فناوری حضور دارند و در قالب برگزاری نشست های تخصصی موضوعات مهمی از جمله هوشمندسازی و تحول دیجیتال در آموزش عالی و امنیت سایبری به بحث و گفتگو گذاشته خواهد شد.

دکتر سعید زرندی: حکمرانی توسعه مبتنی بر سیاست صنعتی



«سلسله‌نشست‌های باشگاه گفتگوهای پیشرفت صنعتی ایران» به ‌همت فنگاه وزارت صمت و همکاری اندیشکده‌های امیرکبیر و فطن همزمان با دهه تولید و تجارت با حضور دکتر سعید زرندی معاون سابق وزارت صمت و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و دکتر مجید فولادگر معاون هماهنگی و محیط کسب‌وکار وزارت صمت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار بورس و بانک؛ دومین نشست باشگاه گفتگوهای پیشرفت صنعتی ایران به موضوع «رشد تولید در دولت چهاردهم؛ راهبردها و نسبت آن با سیاست خارجی» و با محوریت «اولویت‌های دولت چهاردهم جهت رشد تولید صنعتی»، «رشد تولید و زنجیره‌های ارزش جهانی» و «رشد تولید، سیاست‌های منطقه‌ای و سیاست همسایگی» اختصاص داشت. دکتر زرندی در این نشست در دو بخش به ایراد سخنرانی پرداختند که بخش دوم این سخنرانی به شرح ذیل است.

دکتر سعید زرندی معاون سابق وزارت صمت و عضو  هیات‌علمی دانشگاه علامه طباطبایی به مناسبت روز صنعت و معدن با تاکید بر اینکه در ضرورت همراستایی سیاست خارجی و تولید نیازی به بحث کردن نیست، گفت: بعضی اوقات وقتی صحبت از سیاست خارجی توسعه‌‌گرا می‌شود؛ سطح بحث‌ها به اینکه مثلاً رابطه با آمریکا یا اروپا چگونه باید باشد؛ تقلیل می‌یابد. در حالی که تجربه تمام کشورهایی که کار کردیم از جمله کشورهای بریکس که در حال حاضر موضوع هدف کشور است؛ به نوعی مدیریت توسعه همراستا با سیاست خارجی بود.

وی در ادامه با طرح این سوال که ما در این مسیر چه اقداماتی باید انجام دهیم؟ گفت: اولین چیزی که کشور به آن نیاز دارد؛ اجماع‌سازی در موضوعات مختلف است. البته شاید در موضوعات سیاسی به راحتی نتوان اجماع لازم و مدنظر را فراهم کرد، اما در موضوعات اقتصادی همچون رفاه و اشتغال می‌‌توان بین گروه‌های مختلف این اجماع‌سازی را ایجاد کرد.

دکتر زرندی با تاکید بر اینکه روندی که تاکنون طی شده نشاندهنده آن است که کشور رو به پیشرفت است و کسی منکر آن نیست، گفت: لازم به ذکر است که از نظر مدیریت توسعه اگر همسایگانمان رشد کنند و ما نتوانیم پا به پای آنها توسعه پیدا کنیم؛ این موضوع یک تهدید برای کشور به شمار می‌رود و مدل‌های مقایسه‌ای دولت‌ها با یکدیگر دردی از مشکلات کشور دوا نمی‌کند.

کشور در خصوص اجماع‌سازی و یکپارچه‌سازی دچار مشکل و ضعف است

وی با بیان اینکه بحث اجماع‌سازی و یکپارچه‌سازی سیاست‌ها دو موضوع مهم و حائزاهمیتی است که متاسفانه کشور از این دو موضوع به شدت دچار مشکل و ضعف است، خاطرنشان کرد: زمانی که قرار است محور سیاست‌های تولیدی کشور توسعه اقتصادی مبتنی بر تولید باشد؛ باید در همه ارکان شاهد این تغییرات باشیم. مثلا در سیستم خارجی باید سیاست خارجی توسعه‌گرا باشد؛ یعنی سیاست خارجی  در خدمت اقتصاد باشد.

دکتر زرندی با اشاره به اینکه باید برای شرایط مختلف سناریوسازی داشته باشیم، تاکید کرد: زمانی که در وزارت صمت دارای مسئولیت بودم؛ تمام برنامه‌های آن دوره را بر اساس اوج تحریم‌ها تدوین کردم و نگاهم این نبود که وضعیت خوب می‌شود؛ در واقع ما برای شرایط کاملا تحریمی خط مشی‌گذاری کردیم. همانگونه که مقام‌معظم‌رهبری در دیدار با فعالان اقتصادی فرمودند؛ برنامه‌هایتان را طوری اجرا کنید که مثلا حداقل ۱۰سال این وضعیت تحریم‌ها ادامه دارد؛ بنابراین ما نیز تمام سیاست‌هایمان را بر اساس سناریوسازی‌ها پیش بردیم.

وی در ادامه افزود: امروز سوال می‌شود دولت چهاردهم دقیقا چه کار باید کند؟ باید دید کدام سناریو با شرایط موجود تطبیق می‌کند. به طور مثال نرخ ارز زمانی به شدت تقلیل پیدا کرد و تمام تحریم‌ها یک‌دفعه با هم اتفاق افتاد. یک زمانی هم بوده مخصوصاً دوره‌های قبل از انقلاب که وفور ارزی داشتیم و بابت اینکه چرا ارز مصرف نمی‌کردیم؛ توبیخ می‌شدیم. یک دوره‌هایی داشتیم که وضعیت نه اینقدر بحرانی کف جدولی و نه خیلی بالا بود. بینابین بودیم و امروز به نظر من در آن سیاست بینابینی قرار داریم. البته نه بینابین به سمت بالا؛ بلکه به سمت پایین. بنابراین در هر کدام از این سناریوها؛ مدل‌های مدیریتی ما فرق می‌کند.

دکتر زرندی با بیان اینکه ما در حال حاضر در مدل توسعه مبتنی بر تولید سه حالت داریم، گفت: در مدل توسعه یا باید مدل برون‌گرا باشد، یا مدل‌های درون‌زا و یا مدل‌های مختلط که ترکیبی است. در مدل‌های درون‌گرا جنس؛ جنس خودکفایی است و به نوعی ساخت‌داخل محور اصلی است. در مدل‌های برون‌گرا محور را باید صادرات بگذارید و در مدل‌های مختلط نیز ترکیبی است و ما مجبوریم ترکیبی عمل کنیم.

وی با انتقاد از تناقض سیاست‌‌ها گفت: متاسفانه امروز تناقض سیاست‌ها در وزارتخانه‌ها و ارگان‌ها باعث خنثی شدن اثرات سیاست‌ها  می‌شود که این موضوع به صورت واضح مورد گلایه بخش خصوصی نیز قرار گرفته است و به عنوان یکی از موانع اصلی رشد و توسعه بخش اقتصاد کشور محسوب می‌شود. لذا یکی از اصلی‌ترین وظایف حکمران آینده  کشور ایجاد انسجام بین خط مشی‌های مختلف مخصوصا سیاست‌های ارزی، سیاست‌های مالی، سیاست‌های تجاری و فناوری با سیاست صنعتی است. الان بیش از 21دستگاه به صورت مستقیم در فرآیند تولید دخالت دارند. بنابراین با این آشفتگی چه کسی جرات دارد که در تولید سرمایه‌گذاری کند؟

دکتر زرندی با تاکید بر اینکه کشور تحریمی که ارز ندارد، اولویت اصلی آن ارز است، افزود: موضوع ارز مهمترین پارامتر توسعه است. یعنی اگر نتوانیم موضوع ارز را حل کنیم؛ عملا توسعه اقتصادی  با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین باید اصلی‌ترین سیاست هر کشور؛ سیاست ارز باشد. این در حالی است که در حالت مطلوب همه به دنبال ارز تک نرخی شناور بودند و بالاخره در شرایط تحریمی آن زمان گزارشاتی ارسال می‌شد که حتی در حد کالاهای اساسی هم نمی‌شد به راحتی تامین ارز کرد. در این شرایط باید چه سناریوهایی طراحی می‌شد؟

وی در توضیح این سناریوها گفت: ما گفتیم در گام اول به خصوص با تحریم‌های آن دوره شاید نتوانیم تولید را روی بحث زنجیره ارزش جهانی و حتی منطقه‌ای بیاوریم، اما ایده همکاری با ۱۵کشور همسایه را مطرح کردیم و در شورای اقتصاد مقاومتی نیز مطرح شد. در سیاست گام دوم انقلاب به عنوان یک فرصت این موضوع مورد تائید مقام‌معظم‌رهبری نیز  قرار گرفت  که این موضوع می‌تواند یک جهت‌گیری کلی کشور باشد. با دوستان اتاق بازرگانی و غیره نیز جلساتی داشتیم و گفتیم مانع ارتباط شما با هر کشوری که بخواهید ارتباط بگیرید؛ نمی‌شویم، اما در گام اول ۱۵کشور همسایه در اولویت است.

دکتر زرندی در ادامه تاکید کرد: در آن سال‌ها این کشورها ۶۰۰میلیون نفر جمعیت داشتند و در حدود ۱۲۰۰میلیارد دلار میزان واردات بود و به این ۱۵کشور ۲۴میلیارد دلار صادرات انجام می‌شد. هدف خیلی دور از ذهنی هم نداشتیم. قرار شد در یک بازه  ۴ساله بتوانیم این میزان را دو برابر کنیم و به رقم ۴۸میلیارد دلار برسد که متاسفانه این اتفاق نیفتاد، اما در راستای آن نگاه زنجیره ارزش منطقه‌ای بود که مقرر شد با این ۱۵کشور منطقه با هر کدام یک مدل تبادل برقرار شود که بعضی از اتحادیه‌ها و پیمان‌هایی هم که شکل گرفت و بعدا هم ادامه پیدا کرد؛ بر اساس این تفکر بود که ما این موضوع را توسعه بدهیم.

دکتر زرندی همچنین گفت: یکی دیگر از ایده‌‌هایی که بر روی آن کار کردیم و اعتقاد دارم فرصت هایی است که دولت پیش‌رو برای افزایش ارتباطات منطقه‌ای باید مدنظر خود قرار دهد؛ این است که باید شرکت‌های بزرگی داشته باشیم تا این شرکت‌ها بتوانند این فرآیندها را برای کشور تسهیل کنند. به عبارتی دیگر ایده توسعه صنعتی مبتنی بر شرکت‌های بزرگ را تمرکز کردیم که گفته می‌شود در حال حاضر وزارت صمت این موضوع را پیگیری می‌کند. آنچه مسلم است اینکه در کل اقتصاد ایران ۱۰۰شرکت بزرگ داریم که این ۱۰۰شرکت می‌توانند نقش‌آفرین‌های جدی باشند و بار زیادی را از دوش دولت بردارند. این در حالی است که دولت به طور مستقیم نمی‌تواند در کشورهای همسایه اقدام به فعالیت‌های اقتصادی کند، اما می‌توان به راحتی 100شرکت را تشویق و به نوعی آماده کرد تا در کشورهای منطقه فعالیت کنند؛ از سوی دیگر رانت مولد را به رسمیت بشناسیم و جهت‌دار و متناسب با اقتصاد سیاسی کشور تعریف کنیم، اما شفاف و تدوین شده و با هماهنگی همه دستگاه‌های نظارتی مشخص کنیم که اینها را باید در سطح منطقه ارسال کنیم.

دکتر زرندی در ادامه افزود: اعتقاد دارم در شرایط فعلی بحث زنجیره ارزش جهانی برای ایران تا زمانی که تحریم‌های شدید وجود دارد؛ اصلاً قابل طرح هم نیست. البته اگر تنش‌زدایی در سیاست خارجی کشور اتفاق بیفتد؛ در آن صورت می‌توانیم دایره وسعتمان را کم کم افزایش دهیم.

وی با بیان اینکه یک ماموریت جدی داریم، خاطرنشان کرد: حتی اگر تحریم‌ها هم برداشته شود؛ به این راحتی نیست که بتوانیم به سرعت در زنجیره ارزش منطقه‌ای حضور داشته باشیم و این نکته؛ نکته بسیار دقیقی است که دولت‌های آینده باید تمرکز ویژه‌ای بر روی این موضوع داشته باشند. ایرادی که در این زمینه وجود دارد؛ این است که وقتی ما صادرات و واردات کشور را با هم مقایسه می‌کنیم، یک اختلاف 5 برابری از لحاظ ارزش‌افزوده واردات و صادرات وجود دارد.

یعنی وارداتمان 5 برابر صادراتمان ارزش دارد و اگر با این وضعیت به دنبال زنجیره‌های ارزش جهانی باشیم؛ بخش‌‌های کم ارزش به ایران تعلق می‌‌گیرد. مانند تامین مواداولیه و در سایر مراحل همچون مرحله طراحی، R&D و  همچنین فرآیند فروش یا نظارت‌های بعدی که اصل ارزش‌افزوده است؛ به ایران نقشی تعلق نمی‌‌گیرد و اجازه نمی‌دهند به سمت ارزش‌افزوده‌های بالاتر پیش برویم. بنابراین در زنجیره‌های ارزش جهانی اگر خود را قوی نکنیم؛ باعث می‌شود که بخش بی‌ارزش‌افزوده یا کم‌‌ارزش‌‌افزوده آن تجارت نصیب ما شود و  قسمت‌های با ارزش‌افزوده بالاتر و بهتر نصیب سایر رقبا شود.

دکتر زرندی با طرح این سوال که راهکار حل این مشکل چیست؟ گفت: راهکار حل این چالش این بود که ما ابتدا باید در حوزه فناوری و سرمایه‌گذاری خود را تقویت کنیم که نتوانستیم. اعتقاد جدی دارم ما در حوزه سرمایه‌گذاری عقب‌افتادگی‌‌های وحشتناکی داشتیم و داریم. چرا؟ ببینید ما حضور دولت را ممنوع کردیم. حضور شستا، بانک‌ها، صندوق‌ها و ... را ممنوع کردیم. در عین حال شرایط را برای حضور بخش خصوصی و در واقع عامه هم فراهم نکردیم. چند قانون تصویب شده که امیدوارم تاثیرات خوبی بر جای بگذارد، اما تا زمانی که شرایط به سمت بخش غیرمولد اقتصاد جذب می‌شود؛ چه کسی پول خود را به سمت تولید می‌آورد؟

معاون سابق وزارت صمت خاطرنشان کرد: بنابراین تا زمانی که موضوع سرمایه‌گذاری و فناوری تقویت نشود؛  نمی‌‌توانیم خیلی در بازی‌‌های جهانی نقشی داشته باشیم؛ لذا وقتی می‌‌گوییم سیاست دولت باید به سمت سیاست صنعتی حرکت کند؛ اولین ماموریت این بحث تغییر ساختار تولید از ارزش‌افزوده پایین به سمت ارزش‌افزوده بالاست.

وی با بیان اینکه موضوع اصلی ما مساله ارز است، گفت: موضوع ارز؛ موضوع کلیدی است. هر کاری که در حال حاضر منجر به صادرات با ارزش‌افزوده بالا شود؛ باید اولویت دولت قرار بگیرد و هر کاری که مانع صادرات با ارزش‌‌افزوده بالا می‌شود؛ خیانت به تولید است. بنابراین نمی‌توان گفت بحران اصلی ما موضوع ارز است و سپس سیاست‌هایی را اتخاذ و اجرایی کرد که هر شرکت بزرگی که می‌تواند نقش‌آفرین باشد را در اقتصاد منطقه متوقف کرد.

دکتر زرندی در پایان گفت: دولت در اقتصاد کلان برای اداره کشور باید مدل توسعه‌ای خود را داشته باشد که به نظر من مدل توسعه مبتنی بر سیاست صنعتی که محورش تولید و تغییر ساختار تولید است؛ می‌تواند یک الگوی مناسب برای کشورمان ایران باشد. در واقع یک مدل حکمرانی توسعه‌محور را مبنا قرار دهیم و متناسب با آن بخش‌هایمان را تغییر دهیم که در این راستا باید سیاست خارجی‌مان را هم در اختیار تولید قرار  دهیم.


 

شهید جمهور، نمونه کامل و عینی تربیت‌یافتگان مکتب امام راحل بود

رییس سازمان تامین اجتماعی ضمن اشاره به اصالت جمهور در نگاه و رفتار آیت‌الله رییسی گفت: ما نمونه کامل و عینی پیروی از مکتب امام راحل را در مشی و رفتار شهید جمهور دیدیم.

به گزارش بورس و بانک و به نقل از خبرگزاری مهر، میرهاشم موسوی مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی در نشست هماهنگی حوزه بیمه‌ای این سازمان که در آستانه سالروز رحلت ملکوتی بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی برگزار شد، شهید جمهور آیت‌الله رئیسی را الگو و نمونه کاملی از تربیت‌یافتگان مکتب امام راحل معرفی کرد و گفت: ابراز ارادت و علاقه حضرت آیت‌الله رئیسی به مردم و اعتقاد ایشان به خدمت صادقانه و خالصانه به جمهور مردم، وجه نمایشی و سیاسی نداشت و رئیس‌جمهور شهید به معنای واقعی کلمه، جمهور مردم را صاحبان انقلاب و ولی‌نعمتان کشور می‌دانست. در حوزه حکمرانی نظام بیمه‌ای، اگر تأکید و پیگیری‌های شخصی حضرت آیت‌الله رئیسی نبود، پوشش کامل بیمه‌های درمانی هرگز محقق نمی‌شد. با حمایت و راهبری و پیگیری شخصی حضرت آیت‌الله رئیسی، امروز در حوزه بیمه‌های اجتماعی به نقطه‌ای رسیده‌ایم که با افتخار می‌توانیم بگوییم در منابع و مصارف سازمان تأمین‌اجتماعی به نقطه سربه‌سری نقدی رسیده‌ایم.

میرهاشم موسوی در این نشست که با حضور محمد محمدی معاون بیمه‌ای و مدیران حوزه ستادی این معاونت و نیز حضور ویدئوکنفرانسی مدیران‌کل تأمین‌اجتماعی استان‌ها برگزار شد، با تبریک و تسلیت شهادت جانسوز حضرت آیت‌الله رئیسی و همراهان شهید ایشان و نیز عرض تسلیت به‌مناسبت سالگرد ارتحال امام عظیم‌الشأن، گفت: در تقارن این دو ایام‌الله، لازم می‌دانم آنچه را که حضرت آیت‌الله رئیسی از مکتب امام آموخته بود و در دوران مسؤولیت به کار بست، به خودم و همه مسئولان یادآوری کنم تا ان‌شاءالله ما هم بتوانیم رهرو این مکتب روحانی باشیم. در قرن اخیر، مهندسی قدرت در جهان توسط حضرت امام رحمت‌الله بازتعریف شد و حضرت آیت‌الله رئیسی تربیت‌شده صالح مکتب حضرت امام (ره) بود. حضرت آیت‌الله رئیسی تربیت‌شده صالح مکتب حضرت امام (ره) بود و از این رو به مردم علاقه و اراداتی واقعی داشت. با بررسی سه سال فعالیت و حضور میدانی و تلاش‌های شبانه‌روزی حضرت آیت‌الله رئیسی، به یقین می‌توان گفت که ابراز ارادت و علاقه آیت‌الله رئیسی به مردم، به هیچ وجه جنبه نمایشی و سیاسی نداشت و ایشان به‌معنای واقعی کلمه متأثر از مکتب امام راحل، در حکمرانی اصالت را به مردم می‌داد و به همین دلیل هم شهید جمهور نامیده شد.

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی افزود: دولت سیزدهم مشکلات و چالش‌های مختلف و متعددی را پیش رو داشت که از گذشته بر جا مانده بود ولی این دولت به دغدغه‌های اصلی مردم، توجه واقعی داشت و به‌خاطر همین از برخی تصمیمات صرف نظر کرد و تصمیماتی مبتنی بر نیاز مردم گرفت که این بسیار مهم است. بحمدالله شهید آیت‌الله رئیسی، تربیت‌یافته صالح مکتب امام خمینی (ره) به معنای واقعی در راه رفع و حل چالش‌ها و مشکلات مردم و محرومیت‌زدایی قدم برداشت. رئیس‌جمهور شهید در سفرهای استانی همیشه محروم‌ترین مناطق را برای سرکشی و دیدار مردمی انتخاب می‌کرد. این بسیار ارزشمند است که مردم در مناطق محروم دیده شوند و در همان جا، در همان عمق میدان، بدون شعارزدگی و پشت میزنشینی، تصمیماتی برای رفع مشکلات آنان اتخاذ شود. این روش مدیریت و حکمرانی، برگرفته از مکتب حضرت امام است. به خاطر همین منش و رفتار بود که مردم قدردان امام و شهید جمهور هستند. کسی که در مکتب امام، پای کار مردم باشد؛ خداوند متعال در چشم مردم به او قدر و منزلت می‌دهد.

اصالت "جمهور" در نگاه شهید رئیسی

وی افزود: اصالت جمهور در نگاه و رفتار حضرت آیت‌الله رئیسی، در واقع برگرفته از همان تأکیدی است که حضرت امام (ره) بر اهمیت خدمت به مردم داشتند و مردم را ولی‌نعمتان حکمرانان می‌دانستند. ما نمونه کامل و عینی پیروی از مکتب امام راحل را در این دوره، در مشی و رفتار آیت‌الله رئیسی دیدیم. حل مسائل و مشکلات مردم، دغدغه آیت‌الله رئیسی بود و ادامه این مسیر بر همه ما که مسئولیت داریم واجب و در عین حال دشوار است.
بر اساس این گزارش، موسوی همچنین گفت: در حوزه حکمرانی نظام بیمه‌ای، اگر تأکید و پیگیری‌های شخصی حضرت آیت‌الله رئیسی نبود، پوشش کامل بیمه‌های درمانی هرگز محقق نمی‌شد. در حوزه بیمه اجتماعی نیز که سال‌ها با دغدغه‌های جدی در زمینه ناترازی منابع و مصارف مواجه بود، با حمایت و راهبری و پیگیری شخصی حضرت آیت‌الله رئیسی، امروز به نقطه‌ای رسیده‌ایم که با افتخار می‌توانیم بگوییم در سازمان تأمین‌اجتماعی به نقطه سربه‌سری نقدی رسیده‌ایم.

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی افزود: کسی باور نمی‌کرد که در سه سال فعالیت این دولت، ۲۲۰ هزار میلیارد تومان از مطالبات سازمان تأمین‌اجتماعی آن هم در قالب سهام شرکت‌های مطلوب پرداخت شود و ما بتوانیم این سازمان را که به‌عنوان ابربدهکار شناخته می‌شد با تسویه ۱۰۶ هزار میلیارد تومان بدهی بانکی، به ابرطلبکار تبدیل کنیم. این عدد در بازپرداخت مطالبات سازمان، با هیچیک از دوره‌های قبلی قابل قیاس نیست.

تمرکز شهید جمهور بر دغدغه‌ها و مشکلات مردم

وی همچنین گفت: حضرت آیت‌الله رئیسی روی دغدغه‌های مردم تمرکز داشتند و اصالت جمهور به معنای واقعی کلمه، خود را در تصمیمات ایشان نشان می‌داد و حساسیت ایشان درباره حوزه حکمرانی تأمین‌اجتماعی هم به این سبب بود که بر این باور بودند که با توجه به پوشش ۵۰ درصدی مردم در این حوزه، هر تصمیم و اقدامی در این حوزه روی ۵۰ درصد جامعه و جمهور مردم تأثیر خواهد گذاشت. تصمیمات و اقدامات حضرت آیت‌الله رئیسی در دولت مردمی سیزدهم نشان داد که ایشان واقعاً الگو و نمونه محترم و مغتنم تربیت‌یافتگان مکتب امام‌خمینی رحمت‌الله علیه هستند و ان‌شاءالله که ما بتوانیم این مسیر خدمتگزاری به مردم را آن‌گونه که رئیس‌جمهور شهید نشان داد، دنبال کنیم.

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی با اشاره به آیه ۴۶ سوره مبارکه "سبا" گفت: قران می‌فرماید «قل انما اعظکم بواحده ان تقوموا لله مثنی و فرادی ثم تتفکروا ما بصاحبکم من جنه» ای پیامبر بگو من شما را فقط به یک حقیقت پند می‌دهم و آن اینکه، یکی یکی و دو تا دو تا برای خدا به پا خیزید. یکی از ویژگی‌های مکتب حضرت امام (ره)، انجام کار برای جلب رضایت خداست. قران هم می‌گوید کار فقط برای رضای خداست. در مسیر مردم بودن و ایجاد رضایت برای مردم، برای رضایت خداست. همه چیز برای رضایت اوست. بر اساس این مکتب، اگر شهید آیت‌الله رئیسی کاری در جهت توسعه خدمت برای مردم انجام می‌داد، همه برای خدا بود. اینکه گفته می‌شود ایشان از نظر شخصیتی؛ انسان خالص و مخلصی بود برای همین است. مبارزه حضرت امام و پیروزی ایشان و استقرار نظام اسلامی برای خداست. ما باید این را از مکتب حضرت امام بیاموزیم. شکست و پیروزی و بودن و نبودن ما باید برای خدا باشد. این بسیار مهم است و در این ایام باید بیشتر روی این مؤلفه‌ها تفکر کنیم و ببینیم کدام مؤلفه‌های مکتب حضرت امام (ره) باعث نجات و فلاح و رستگاری ماست. نمونه‌های آن را در جنگ و دفاع مقدس و استقرار حکومت و در خدمت‌رسانی و شهادت دیده‌ایم. باید همین را الگو قرار بدهیم و بدانیم که برای کس دیگری کار نمی‌کنیم. در این مسیر، در مقام عبد و عبادت، باید «بشویم»، چون این مسیر برای «شدن» است. اگر این‌گونه به کارهایمان معنا بدهیم می‌توانیم در این مسیر رشد و ارتقا پیدا کنیم.

اخلاص در کارها، کلید موفقیت است

موسوی تأکید کرد: به باور من یکی از عوامل خوب شدن حال خودمان در سازمان تأمین‌اجتماعی، تأسی به اخلاص آیت‌الله رئیسی در مسئولیت‌های اجرایی است. گفته می‌شود «اَلعبدُ یُدَبِّرَ وَاللهُ یُقَدِّرَ». ما تدبیر و برنامه‌ریزی می‌کنیم ولی همه چیز دست خداست. اگر در این رابطه اخلاص نباشد، مساله و چالش به وجود می‌آید. فکر نکنیم همه امور فنی است و در دست خود ماست. واقعاً این‌طور نیست. اراده‌هایی وجود دارد که کارها و برنامه‌های ما را پشتیبانی می‌کند. ما هر زمانی به شهید آیت‌الله رئیسی گزارش کارهایمان را ارائه می‌کردیم ایشان همیشه می‌گفت الحمدالله و بعد بر توسعه خدمات تأکید می‌کرد. اگر کار برای خداوند متعال باشد حمایت و پشتیبانی خدا را هم خواهد داشت.

وی با اشاره به شرایط کنونی پیش‌روی کشور گفت: ان‌شاءالله همه ما کارهایمان را برای رضای خدا انجام دهیم و با ایجاد آرامش در محیط خانواده بزرگ تأمین‌اجتماعی، زمینه استمرار و تحقق چنین رویکردی در حکمرانی را هم در انتخابات فرارو داشته باشیم. خداوند کمک کند و دل‌های مردم به سمتی برود که سکاندار اجرایی کشور «متقی سیاستمدار» باشد که با تقوای الهی و اتصال به منبع اصلی، با رویکرد دینی و گفتمان اصیل انقلاب اسلامی، بر اصول و چارچوب‌های انقلاب پافشاری داشته باشد. چرا که این استمرار و پافشاری بر اصول ما را به رشد می‌رساند. جایی که گفتمان انقلاب حاکم باشد، رشد و پیشرفت هم هست. کما این‌که بیشترین میزان رشد اقتصادی طی دهه‌های گذشته و کمترین نرخ بیکاری طی سه دهه گذشته را در دولت سیزدهم شاهد بودیم.

وی با تقدیر و تشکر از همکاران ستادی و استانی سازمان تأمین‌اجتماعی که دغدغه مأموریت و تعهدات و مسئولیت را دارند، گفت: در ایام گذشته تمامی همکاران خالصانه تلاش کردند و با عنایت خداوند متعال و استمداد از روح شهید جمهور بزرگوار و سایر شهدا، با تمام قوا پای کار هستند.

راه تحول و پیشرفت، توقف‌ناپذیر است

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی در این نشست، همچنین با تبیین دستاوردهای سازمان تأمین‌اجتماعی در دولت سیزدهم تصریح کرد: مسیر حرکت و تحول در سازمان تأمین‌اجتماعی توقف ندارد، بلکه باید ادامه پیدا کند. برنامه کاری تأمین‌اجتماعی و مسئولیتی که پذیرفته‌ایم مشخص است و از این رو نه تنها باید مأموریت‌های محوله را به شکل کامل انجام دهیم؛ بلکه باید هر ماه نسبت به ماه قبل، مترقی‌تر و تحولگرایانه‌تر عمل کنیم. وقتی همچنان در سازمان تأمین‌اجتماعی ظرفیت‌های جدید و تازه داریم، نباید به رقم‌های ماه‌های قبل بسنده کنیم. این ظرفیت می‌تواند در حوزه منابع باشد، چون هنوز آن منابعی که باید برای توسعه خدمات در اختیار سازمان قرار گیرد، به شکل کامل اتفاق نیفتاده است، هم از جهت درآمدهای بیمه‌ای و اقتصادی و بخش‌های دیگر و هم در باب مصارفی که باید مدیریت کنیم.

وی افزود: در بخش‌های مختلف، هم در حوزه منابع انسانی و هم در فناوری و اقتصادی و بیمه‌ای و بخش‌های دیگر، برای این‌که سازمان به‌خوبی مدیریت شود و بهره‌ور باشد، هنور نتوانسته‌ایم تمام ظرفیت‌های مدیریت را در سازمان پای کار آوریم. به‌رغم سختی‌هایی که کشیده شده و کارهای ارزشمندی که انجام شده است، هنوز در موقعیت و فضای مدیریت مطلوب بهره‌وری سازمانی، کارهای انجام نشده داریم. مثلاً بخش فناوری سازمان خیلی به کمک بخش‌های دیگر آمده ولی اگر واقعاً توانسته‌ایم مداخله انسانی را به حداقل برسانیم و وصول را آنی کنیم و هوشمندسازی را به کمال برسانیم، می‌توانیم کار را متوقف کنیم و بگوییم به نهایت استفاده از فناوری رسیده‌ایم، ولی واقعیت این است که هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم.

نقش و مسئولیت تأمین‌اجتماعی در تحقق حال خوب جامعه کارگری

مدیرعامل سازمان تأمین‌اجتماعی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با کارگران در پنجم اردیبهشت ماه امسال گفت: فعال کردن همه ظرفیت‌ها در نهایت باید حال سازمان تأمین‌اجتماعی را خوب کند. همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند: «حال خوب جامعه کارگری، حال ملت را هم خوب خواهد کرد.» بخشی از این فرمایش به تأمین‌اجتماعی برمی‌گردد و ما هم باید بتوانیم حال کارگر و بازنشسته را خوب کنیم. بحمدالله در این مسیر توفیقات خیلی خوبی داشته‌ایم. الان شرایط را به نقطه‌ای رسانده‌ایم که بتوانیم تعهدات‌مان را به اقتضای شرایط اضطراری، انجام دهیم که توفیق بسیار خوبی است؛ ولی به این بسنده نخواهیم کرد، بلکه همه تلاش خود را به کار می‌بریم تا با تحلیل و کارشناسی درست و در نظر گرفتن زمان، همه ظرفیت‌ها را در سازمان فعال و برنامه‌ها را اجرا کنیم و جلو ببریم. این مسیر با قدرت و قوت باید ادامه پیدا کند.

وی افزود: در خرداد ماه ۷۶ هزار میلیارد تومان باید پرداخت کنیم که فقط ۶۵ هزار میلیارد تومان آن مستمری خالص و بدون کسورات است. یعنی ۵۱ هزار میلیارد تومان مستمری بازنشستگان و ۱۴ هزار میلیارد تومان معوقه فرودین ماه است که در مجموع ۶۵ هزار میلیارد تومان می‌شود. این تعهد ماست و ما باید تعهداتمان را انجام بدهیم و برای این کار، لازم است سراغ معوقات خودمان برویم. بحمدالله همه دوستان و همکاران ما در ستاد و استان‌ها، در هیئت‌مدیره سازمان، بانک رفاه، شستا و بخش‌های مختلف در حال تلاش هستند و با سازمان برنامه و بودجه، خزانه‌داری کل کشور، سازمان هدفمندی یارانه‌ها و سایر نهادها و سازمان‌ها هم در تعامل و ارتباط هستیم. همه باید تلاش کنیم و همه تعهداتمان را به خوبی و درستی انجام بدهیم، چون همان‌طور که مقام معظم رهبری فرمودند نباید در کارها خللی به وجود بیاید.

موسوی افزود: ۸۰ درصد پوشش بیمه اجتماعی کشور مربوط به حوزه عملکردی تأمین‌اجتماعی است و این‌که این صندوق مهم، در انجام تعهدات مستمری و حقوق و غیره، به نقطه سربه‌سر نقدی رسیده، در چند سال گذشته سابقه نداشته است. بررسی روند منابع و توسعه خدمات و حل مشکلات در این سازمان طی چند سال اخیر، نمایانگر تحولات باورناپذیر است. البته دستاوردهای این دوره هنوز به شکل کامل برای مردم تبیین نشده است که در دولت سیزدهم در این حوزه و سایر حوزه‌ها چه اتفاقات بزرگی رقم خورده است. آثار این تحولات کم کم داشت به سر سفره مردم می‌رسید که آن اتفاقات افتاد که حکمت و تقدیر الهی این بود. باید کاری کنیم که این مسیر ادامه پیدا کند و ان‌شاءالله ذائقه مردم را شیرین کند.

در این نشست همچنین محمد محمدی، معاون بیمه‌ای سازمان تأمین‌اجتماعی ضمن ارائه گزارشی از شرایط حوزه بیمه‌ای این سازمان، در گفتگو و تعامل با مدیران‌کل بیمه‌ای استان‌ها، بر اهمیت نظارت بر اجرای درست مقررات بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور، تلاش جدی برای وصول حق‌بیمه‌ها بر مبنای دستمزد واقعی، مساعدت به کارگاه‌های دارای بحران و لزوم دقت در صدور آرای هیئت‌های بدوی و تجدیدنظر تشخیص مطالبات تأکید کرد.

 

صفحه1 از183